کمک فنر خودرو چیست؟ اجزای و انواع کمک فنر ماشین
کمک فنرهای خودرو بخش مهمی از سیستم تعلیق خودرو شما ست چرا که در هنگام رانندگی روی سطوح ناهموار ، عاملی برای جذب ضربات به ماشین شماست. کمک فنرها و سیستم تعلیق خودرو با جذب مناسب ضربه و لرزش جاده، سواری راحت و ایمن را برای شما و سرنشینان تضمین می کند. به همین دلیل بسیار مهم است که بدانید چگونه می توانید به دنبال علائمی باشید که ممکن است کمک های فنرهای شما فرسوده و نیاز به تعویض یا تعمیر داشته باشند.👇👇👇
کمک فنر خودرو: آنچه باید بدانید انواع و اجزای آن و خرابی کمک فنر ها
وقتی مردم در مورد سیستم تعلیق صحبت میکنند، معمولاً به کمک فنرها (Shock absorber) اشاره میکنند. در ابتداییترین اصطلاح، کمک فنر یا دمپر، لولهای است که حاوی پیستون، سیال هیدرولیک یا روغن و گاهی اوقات گاز پرفشار و هوا است. این اجزا و سایر قطعات این مورد با هم کار میکنند، تا آسایش و یک سواری نرم و ایمن را برای شما در هنگام رانندگی ایجاد کنند.کمک فنر ها در دو قسمت جلو و عقب خودرو در کنار چرخ ها و زیر گلگیرهای خودرو هستند.
نقش کمک فنر در خودرو
در وسایل نقلیه سواری سبک و سنگین، کمک فنرها نقش اساسی دارند. کمک فنر در خودرو برای تعدیل و کنترل نوسانات و ارتعاشات سیستم تعلیق خودرو استفاده میشود و در نتیجه با به حداقل رساندن تاثیر سطوح ناهموار جاده و اختلالات، راحتی سواری، ثبات و هندلینگ را افزایش میدهد.
اساساً یک کمک فنر یک سیلندر پر از روغن است که به سیستم تعلیق اجازه حرکت میدهد و دارای پیستونی است که در داخل این محفظه پر از مایع حرکت میکند. حرکت عمودی پیستون باعث جابجایی مقدار کمی مایع از طریق روزنههای کوچک در سر پیستون میشود. این فرآیند منجر به کاهش سرعت حرکت سیستم تعلیق میشود. به طور موثر فشردهسازی و برگشت فنرها را کاهش میدهد، با سطح مقاومت ارائه شده توسط کمک فنر به سرعتی که سیستم در آن کار میکند بستگی دارد و آن را به سرعت حساس میکند.
پیشنهاد مطالعه : نشانه های تعویض به موقع لنت ترمز خودرو
اجزای سازنده کمک فنر (Components)
کمک فنرها در طراحی و عملکرد در کاربردهای مختلف متفاوت هستند اما اجزای مشترکی دارند. در زیر عناصر کلیدی کمک فنر خودرو تقریبا یکسان هستند که شامل:
- سیلندر (Cylinder)
- پیچ و مهره
- پیستون و میله پیستون
- فنرهای کمک فنر
- پایه ضربه گیر
- بوش
- فنر کویل
1.سیلندر (Cylinder)
سیلندر که به عنوان بدنه کمک فنر عمل میکند، یک لوله استوانهای است که حاوی روغن فشردهسازی است و پیستونی را در خود جای میدهد که درون آن حرکت میکند.
2.پیچ و مهره(Bolts)
پیچها بهعنوان بستهایی عمل میکنند که کمک فنر را در یک انتها به بدنه خودرو و سیستم تعلیق را در سمت دیگر متصل میکنند. گشتاور مناسب این پیچ ها برای جلوگیری از شل شدن در حین کار بسیار ضروری است.
3.پیستون و میله پیستون(Piston and Piston Rod)
پیستون درون کمک فنر حاوی منافذ یا دریچه هایی است که جریان روغن را از طریق گذرگاه ها تنظیم می کند و با حرکت کمک فنر هماهنگ می شود. میله پیستون حرکت پیستون را در داخل سیلندر کمک فنر هدایت می کند.
4.پایه صربه گیر (Mount)
پایه کمک فنر را به بدنه و سیستم تعلیق خودرو محکم می کند. این شامل پایههای بالایی و پایینی با طراحی یکسان است که دارای یک سطح توخالی است که امکان قرار دادن بوشها و پیچها را فراهم میکند.
5.بوش (Bushing)
بوش ها که روی پایه ها قرار می گیرند، معمولاً از لاستیک ساخته می شوند. آنها ارتعاشات را جذب می کنند و قطعات فلزی جداگانه را برای به حداقل رساندن صدا و سایش ترکیب می کنند و آنها را به اجزای قابل تعویض تبدیل می کنند.
6.فنر کویل (Coil Spring)
همه کمک فنرها شامل فنر مارپیچ نیستند. آنهایی که این کار را انجام می دهند به عنوان ضربه گیر سیم پیچ یا کمک فنر کویل شناخته می شوند. این کمک فنرها شبیه پایه های تعلیق هستند که اغلب منجر به سردرگمی بین این دو می شود.
همچنین کمک فنر دارای قطعات کوچک اضافی تری است که :
- از نشت روغن از لوله کمک فنر در حین کار جلوگیری می کند و از آلودگی محافظت می کند.(Oil Guide)
- با حفظ جریان روغن کارکرد نرم کمک فنر را تسهیل می کند.(Rod Guide)
- گاز نیتروژن که در داخل محفظه تراکم یا سیلندر محصور شده است از تشکیل حباب در روغن جلوگیری می کند.(Nitrogen Gas and Gas Chamber)
- واشر و صفحات: این اجزا به عنوان جداکننده عمل می کنند و نقشی حیاتی در عملکرد کلی کمک فنر دارند.(Washer and Plates)
2 نکته مهم که باید در مورد کمک فنر ماشین :
همان طور که در ابتدای مقاله در سایت ونو پارت گفتیم کمک فنر یا دمپر، لولهای است که حاوی پیستون، روغن هیدرولیک و گاهی اوقات گاز پرفشار است در زیر نکاتی وجود دارد که باید در مورد کمک فنرها بدانید.
1. عملکرد یک ضربه گیر
کمک فنرها لرزش را جذب کرده و حرکت بالا/پایین فنرهای ضربه را کنترل میکنند. هنگامی که چرخ ماشین به یک دستانداز برخورد میکند، فنر ضربه به پیستون کاهش میدهد و حرکت پیستون و فنر را در حین بازگشت به جای خود صاف میشود. این مهم است که:
- از جهش یا تاب خوردن بیش از حد وسیله نقلیه و ماشین شما جلوگیری می کند.
- رانندگی مطمئن، راحت و ایمن را برای شما و سایرین ایجاد می کند.
- عملکرد ترمزها و لاستیک ها بهبود پیدا میکند.
- خودرو فرمان پذیری بهتر و بهینه تری خواهد داشت.
2.زمان تعویض کمک فنر؟طول عمر مفید کمک فنر ها چقدر است؟
مانند هر قطعه دیگر خودرو، کمک فنرها نیز مستعد فرسودگی و خرابی هستند. بنابراین، همیشه مهم است که به کیفیت سواری خود توجه کنید و کمک فنرهای خود را در بازه های زمانی مختلف به طور منظم بررسی کنید. طول عمر کمک فنر به عوامل مختلفی از جمله مسافت پیموده شده خودرو، سبک رانندگی شما، شرایط جاده و چاله ها و موارد دیگر بستگی دارد. اما به طور کلی، کمک فنرها مانند لاستیکها و لنت ترمز خودرو شما جزء مواد مصرفی محسوب میشوند. بنابراین، ایده خوبی است که آنها را در حدود 50000 کیلومتر نگاه کنید و در 70000 کیلومتر جایگزین کنید.
البته این مورد همان طور که گفتیم بستگی به برند سازنده محصول و عوامل زیادی دارد گاهی برخی کمک ها تا 100 هزار کیلومتر هم به خوبی کار میکنند.پس اسن مورد کاملا نسبی بوده و در هر خودرو و نوع کمک متفاوت خواهد بود.
انواع کمک فنر خودرو
در کل انواع محتلفی از کمک فنر ها در بازار با توجه به نوع استفاده وجود دارد که شامل : کمک فنر هیدرولیکی یا روغنی، کمک فنر هیدرواستاتیک، کمک فنر تلسکوپی، کمک فنر اهرمی، کمک فنر صلب یا خشک، کمک فنر تنظیم شونده و . . . که در این بخش دو نوع اصلی کمک فنر موجود در بازار، جذب کننده روغن هیدرولیک و کمک فنر گازی هستند را را توضیح خواهیم داد.
کمک فنر هیدرولیکی یا روغنی
کمک فنر هیدرولیک شامل یک سیلندر یا لوله در حال کار، یک محفظه فشردهسازی حاوی هوا و یک میله پیستون است که سیال هیدرولیک (روغن) را هدایت میکند. عملکرد خوبی را در جادههای آسفالته و در شرایط رانندگی معمولی ارائه میدهد و برای خودروهای سواری معمولی مناسب است. در سطوح چالش برانگیز و در طول رانندگی تهاجمی طولانی، روغن موجود در کمک فنر میتواند شروع به جوشیدن کند و حبابهایی ایجاد کند که به آن کاویتاسیون میگویند. کاویتاسیون باعث میشود ویسکوزیته سیال هیدرولیک تغییر کند که باعث کاهش عملکرد میشود.
کمک فنرهای گازی
کمک فنر شارژ شده با گاز، ساختاری مشابه یک هیدرولیک معمولی دارد، اما به جای هوا در محفظه گاز، گاز نیتروژن تحت فشار دارد. گاز نیتروژن روغن را فشرده میکند که از ایجاد حفره، کف و تشکیل حباب جلوگیری میکند و عملکرد ثابتتری را تضمین میکند. جاذبهای گازسوز برای خودروهای سنگین و تجاری و همچنین خودروهای اسپرتی که به فرمانپذیری بیشتری در سرعتهای بالا نیاز دارند، مناسب هستند.
نشانه های فرسودگی یا معیوب بودن کمک فنر
پایه کمک فنر که به آن پایه یا ضربه گیر نیز می گویند، پایه ای است که کمک فنر را به بدنه یا قاب خودرو متصل می کند. علاوه بر اطمینان از ثابت ماندن کمک فنر، ضربهها، لرزشها و صدا را نیز جذب کرده و از ورود آنها به داخل کابین جلوگیری میکند. نصب کمک فنر معمولاً نیازی به تعمیر و نگهداری ندارد اما در صورت فرسوده شدن نیاز به تعویض دارد(در برخی از کمک فنر ها امکان تعمیر شدن آن نیز وجود دارد)
برخی از علائم فرسوده بودن جاذب جاذب عبارتند از:
- هنگامی که بر روی دست اندازها رانندگی می کنید یا با سرعت کم مانور می دهید، صدای جیر جیر، تق تق، یا به صدا در می آید. گاهی اوقات هنگام چرخاندن فرمان در حالت ثابت ممکن است صداهایی به گوش برسد.
- علائم بصری مانند علائم خوردگی، پارگی یا ترک در لاستیک و جدا شدن قطعات لاستیکی و فلزی پایه.
- لرزش بیش از حد، سایش ناهموار لاستیک، و بازگشت ضعیف فرمان.
کمک فنرها و نصب کمک فنر برای اطمینان از عملکرد صحیح سیستم تعلیق خودروی شما مهم هستند. بدون آنها می توانید سواری بسیار پر دست انداز و خطرناکی داشته باشید، بنابراین در صورت مشاهده هر یک از علائم هشدار دهنده بالا، حتماً سریعاً اتومبیل خود را چک کنید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید